Top
DSC00349

Ziua Mediului 2015

Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită în data de 5 iunie. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a dedicat această zi protecției mediului înconjurător în anul 1972 cu ocazia deschiderii Conferinței de la Stockholm asupra Mediului.

Astfel, în fiecare an, 5 iunie reprezintă o zi în care companii, organizații, instituții și cetățeni sunt stimulați să ia atitudine, să facă mici sau mari pași către un mediu mai sănătos și către reducerea impactului asupra mediului.

Tema aleasă pentru anul 2015 este Consum și producție durabile, iar sloganul oficial este „Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care”.

Te invităm la o sesiune de reflecție asupra acțiunilor tale din viața de zi cu zi cu privire la consumul durabil. Poți începe cu o serie de întrebări simple, la care să găsești soluții la îndemână.
– Ce consumi? Produse internaționale, produse locale? Care sunt costurile de mediu a ceea ce cumperi (de unde sunt aduse, cu ce, cât de mult poluează transportul lor?)?
Care sunt costurile sociale a ceea ce consumi (sunt aduse din zone exploatate sau sunt produse pentru care producătorii sunt plătiți corect pentru munca depusă?)?

– Ce fel de ambalaje au produsele pe care le cumperi? Sunt acestea reciclabile?
Ce ambalaje se reciclează și ce nu, poți afla pe http://www.colecteazaselectiv.ro/.
Poți cumpăra mai multe produse vărsate pentru a reduce ambalajele aruncate?

– Cât de mult colectezi separat? Ce cantitate de gunoi se duce către groapa comună? Poți reduce acea cantitate prin ceea ce cumperi, ce arunci și ce colectezi?
Ce nu se reciclează, poți retransforma/recicla creativ în obiecte utile pentru casa ta?

– Cum stă orașul tău la capitolul reciclare? Scrie administrației tale și cere-i să facă mai mult! Crezi ca o singură voce nu este de ajuns? Convinge câțiva prieteni și popularizează-ți cauza în comunitate. Pune presiune și cere o schimbare!

Dacă ești satisfăcut(ă) de acțiunile de mai sus, poți oricând să participi la o acțiune de plantare, o ieșire la curățenie a unui spațiu public, un atelier de reciclare creativă sau orice altă activitate care contribuie la un mediu înconjurător sănătos și durabil.

Comments are closed for this post.