Top
7

Un tânăr din România va învăța despre antreprenoriat social în Vietnam

Context – proiectul Eurasia for Youth Entrepreneurship and Social Business

Asociația D’Avent a organizat în luna ianuarie competiția Wanna Be Antreprenor Social adresată tinerilor din România care își doresc să devină antreprenori sociali.

Acest concurs s-a desfășurat simultan în trei țări din Europa (Franța, România, Grecia) și trei țări din Asia (India, China, Vietnam). Organizații din cele șase țări sunt partenere în cadrul proiectului EYES – Eurasia for Youth Entrepreneurship and Social business, co-finanțat prin intermediul programului european Erasmus+.

 

Mentorat  și vizite la întreprinderi cu impact social

Scopul sesiunilor de mentorat pentru tinerii selectați a fost de a sprijini participanții în vederea dezvoltării ideii lor de afaceri în domeniul economiei sociale. Sesiunile au inclus și vizite de lucru în cadrul unor întreprinderi cu impact social din România.

Astfel, tinerii au vizitat întreprinderi sociale de referință precum: Ateliere fără Frontiere, Atelierul de Pânză, SanThe Fitoceainăria, dar și întreprinderi din industria creativă precum Karusello. În plus, au beneficiat de o introducere în tainele antreprenoriatului social oferită de prietenii de la Babele, platforma online ce sprijină inovația în afacerile sociale.

 

Ideea câștigătoare

Ideea câștigătoare i-a aparținut Oanei Birovescu, absolventă a facultății de Arhitectură. Proiectul House for All constă în realizarea unor locuințe minimale prefabricate, mobile, ușor de asamblat și dezasamblat, reutilizabile. Ideea are în vedere una din problemele majore cu care ne confruntăm, respectiv nevoia de adapost temporar și/sau permanent, adaptat la cerințele aflate într-o continuă schimbare. Juriul care a analizat proiectele depuse a fost format din:

  • Oana Visalom, CSR Committee HP Romania
  • Emanuelle Musa, co-fondatorul platfrmei de antreprenoriat social Babele.co
  • Andrei Huettner, PR Manager Bosch și co-fondator Karusello

 

Ce urmează – Vietnam și un ghid internațional

Tânăra selectată va participa la training-ul internațional din Hanoi, Vietnam, în perioada 4-12 aprilie 2016, alături de echipa Reciclare Creativa.Ro și Wunderkraft. De asemenea, organizațiile din Europa și Asia vor prezenta exemple de bună practică din țările lor, urmând ca în luna iulie să fie publicat un ghid cu bune practici de pe ambele continente.

Economia socială este o economie bazată pe solidaritate și aduce împreună actori diferiți din societate pentru a oferi un echilibru între activitatea economică și utilitatea socială. Acest tip de economie susține aproximativ 10% din locurile de munca în cadrul Uniunii Europene.

Întreprinderile cu impact social merită să își transmită povestea și să inspire cât mai mulți tineri. O serie de evenimente vor fi organizate și în România pentru a populariza conceptul și exemple inspiraționale venite din Europa până în Asia.

 

Parteneri și mulțumiri

Ținem să le mulțumim celor care au oferit din timpul lor și și-au împărtășit experiența cu tinerii dornici de antreprenoriat social:

  • Babele.co pentru sesiunea de mentorat și jurizarea competiției prin co-fondatorii Emanuelle Musa și Ruxandra Creoșteanu
  • Karusello pentru sesiunea de mentorat coordonată de Aua Sergej, precum și pentru jurizarea competiției prin co-fondatorul Andrei Huettner
  • Oana Visalom, CSR Committee HP Romana pentru jurizarea competiției
  • Ateliere Fără Frontiere pentru sesiunea de mentorat și vizita în atelierul Remesh, precum și în restul atelierelor specializate
  • SanThe Fitoceainărie pentru sesiunea de mentorat și găzduirea într-un spațiu cald și inspirațional
  • Atelierul de Pânză pentru sesiunea de mentorat și vizita în atelierul propriu
  • Wunderkraft.RO pentru sesiunea de mentorat

Comments are closed for this post.