Top
reciclarea bicla

Proiectul Reciclare Creativă şi Ziua Internaţională a Reciclării

Pe 15 noiembrie este Ziua Internaţională a Reciclării şi ni se pare un moment bun să ne uităm la contextul global şi apoi la ce putem face noi aici, în România, pentru a arăta că deşeurile sunt o resursă.

Statistici interesante

Cine ştie câte tone de deşeuri sunt aruncate în fiecare an în Uniunea Europeană? Nu una, două sau trei tone pe cap de locuitor ci 4,5 tone. În România vorbim de 10 tone.

Ştiaţi că reciclând deşeurile din ambalaje câştigăm nu o dată ci de patru ori?:

  1. Economisim energie

  2. Reducem poluarea

  3. Micșorăm cantitatea de gunoi

  4. Conservăm resursele naturale

Proiectul Reciclare Creativa

Asociația D’Avent a fost înființată în anul 2011 de un grup de tineri entuziaști cu scopul de a crea o comunitate de reciclare creativa ce adună pasionaţii de transformarea materialelor reciclate în mod creativ şi promovează educaţia non-formală, jocul şi arta.

Din experiența de trei ani în care am organizat ateliere cu adulți și copii, pentru firme, școli sau în cadrul diverselor festivaluri urbane, am înțeles potențialul utilizării reciclării creative ca unealtă de educație non-formală în domeniul ecologiei. Reciclarea creativă reprezintă o unealtă accesibilă din punct de vedere al costurilor, de impact real și pe termen lung din punct de vedere al consumului de resurse din jurul nostru.

Problema cu deşeurile

Iniţial am început proiectul cu un accent mare pe creativitate. Apoi am realizat că în România nu reciclăm pe cât am putea sau ar trebui. Astfel că am început să ne gândim cum reciclarea creativă pote să devină parte din rezolvarea problemei.

Acţiunile de reciclare creativă sunt relativ izolate în România, iar cei pasionaţi urmăresc în principal ceea ce se întâmplă în alte ţări, unde există adevărate mişcări în acest domeniu (de la comunităţi de acțiune, la manual de reciclare creative introdus în curricula școlară). Ideea vine să umple un gol din educația convențională și să apropie tinerii de conceptele de bază pentru protejarea mediului înconjurător, respectiv cei 3R “redu, refoloseşte, reciclează”. În același timp, proiectul oferă posibilitatea creării unei comunități pasionate de protecția mediului prin metode creative.

Considerăm că reciclarea creativă, ca mişcare urbană, are potenţialul de a schimba, nu doar perspectiva asupra mediului înconjurător, ci și abordarea vieţii de zi cu zi.

Reciclarea creativă şi colectarea separată

Reciclarea creativă ar avea un impact infim dacă nu îşi pune amprenta şi asupra comportamentului vis-a vis de tratarea deşeurilor pe care le generăm în mod curent. O parte din deşeuri le putem transforma, dar cum rămâne cu restul de ambalaje pe care le folosim şi le aruncăm în mod constant? Aici intervine colectarea separată a plasticului, sticlei, hârtiei. Din octombrie am iniţiat un parteneriat cu EcoRom ambalaje prin care ne dorim să aducem reciclarea în vocabularul şi în comportamentul curent al oamenilor. Puteţi să citiţi mai multe despre parteneriat aici.

Concluzie

În urma activităţii din cadrul proiectului am înțeles cum creativitatea trebuie să fie parte din eco-educaţie. Aceasta are potenţialul de a ne face să privim mediul şi lururile pe care le aruncăm altfel, mult mai responsabil.

Să sărbătorim ziua reciclării prin lucrurile simple: reciclăm creativ şi colectăm separat!

 

Comments are closed for this post.