Top
image7

Concursul Recicleaza Creativ pentru elevi

Privind din perspectiva unui copil mare care învaţă curiozitatea şi dorinţa de evoluţie  de la oameni mici, de la copii,  putem spune că aceste învăţăminte  genereaza pe de o parte rezultate creative şi pe cealaltă parte ajută la progresul personal. Sunt motoraşele care fac ca lucrurile frumoase să se întample în jurul nostru.

Un exemplu care demonstrează acest fenomen este proiectul „Reciclează Creativ” al colegiului Avenor. Prima ediție a concursului s-a întamplat acum doi ani şi, până în prezent, a atras peste 400 de elevi din şcolile bucurestene şi din provincie.
Învăţarea şi educaţia în ansamblu reprezintă procese dinamice, flexibile, cu caracter de reciprocitate. Iar dacă înţelegem că educaţia vine din ambele sensuri, atât din partea noastră, a adulţilor, a profesorilor, dar şi din partea celor mici, reuşim cu adevărat să fim nişte modele pentru copiii şi elevii noştri.
Concursul Reciclează Creativ are tema ecologică şi urmăreşte implicarea elevilor în realizarea proiectelor cu materiale refolosibile în proporţie de 90%, având ca obiectiv specific protejarea mediului înconjurător. Rezultatele ţintite au atât componenta educaţională – concursul este un bun exerciţiu de cunoaştere a resurselor, de îndemanare şi imaginaţie şi, totodată, componenta practică – produsele finale sunt originale şi cu aplicabilitate în viaţa lor de zi cu zi, într-o atmosferă distractivă.

Tema ecologică a concursului de anul acesta a fost BOARDGAMES, iar condiţiile simple pentru a atrage toate categoriile de vârstă. De la elevii claselor pregătitoare până la clasa a VIII-a, toţi au reuşit să participe cu proiecte inedite.

Specialiştii în reciclare creativă au avut o misiune cel puţin la fel de grea ca cea a micilor participanţi – jurizarea jocurilor. Ei au ţinut seama de eficienţa echipelor de lucru, de corectitudinea şi gradul de dificultate al regulamentelor, de aspectul estetic al proiectelor în ansamblu şi, nu în ultimul rând, de complexitatea materialelor reciclabile folosite.

La nivelul şcolilor participante, concursul şi-a câstigat popularitatea mai ales prin tema ludică pe care echipa Avenor împreună cu ReciclareCreativa.Ro au propus-o anul acesta. Întreaga activitate din culise, de la alegerea ideii, la pregătirea strategiei jocului, la colectarea şi selectarea materialelor reciclabile şi la ghidarea echipelor, a fost „regizată” de invăţători şi profesori pasionaţi. Le mulţumim că promovează conduita reciclării creative. Ne dorim ca acesta să fie un început spornic pentru responsabilizarea elevilor şi pentru consolidarea unei comunităţi cu grijă pentru mediu.

Şi cum fiecare joc are regulile lui, venim şi noi cu o completare tip suport didactic în loc de regulament – http://www.colecteazaselectiv.ro/. Aici copiii pot să  înţeleagă mai bine contextul reciclării şi să facă din colectarea separată un obicei, alături de reciclarea creativă.

Autor: Raluca Paul, coordonator Club Reciclare Creativa la Avenor College şi membru în juriul concursului din partea ReciclareCreativa.RO

image2 image8

image4 image5

Comments are closed for this post.