Top
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Colectarea separata si reciclarea creativa in scoli

Cheia pentru o schimbare reala cu impact pe termen lung consta in educatie. Daca dorim sa schimbam comportamente si abordari in viitor este foarte important sa ne educam copii  cu respect pentru resurse si natura.

Din experienta noastra copii se dovedesc cei mai receptivi si dornici ca actiunile lor sa provoace un bine in jurul lor. In 2012 am inceput cu ateliere de reciclare creativa in scoli pentru anumite ocazii specifice: Scoala Altfel, Ziua copilului, Craciun etc. In cadrul atelierelor i-am ajutat pe copii sa prinda gustul mesteritului cu materiale reciclate (hartie, peturi, creioane consumate etc).

Dar ne-am dorit mai mult. Am inceput sa cochetam cu ideea de a introduce activitati de reciclare creativa pe durata unui intreg an scolar in care sa acoperim lucrul creativ cu o varietate de materiale si in care sa putem dezvolta o informare si constientizare atat in lumea copiilor cat si in contextul scolii.

Propunerea noastra a fost primita cu bratele deschise de catre Avenor College in toamna anului 2013. Astfel, suntem acum in al 2lea an in care implementam un Club saptamanal de reciclare creativa cu copii cu varste cuprinse intre 6-9 ani. Fiecare ora din cadrul Clubului are o tematica specifica si consta in abordarea anumitor materiale reciclate si reciclabile accesibile copiilor. Activitatile variaza de la domenii artistice (tablouri cu elemente din natura, instrumente muzicale reciclate, piese de teatru cu costumatii reciclate), la realizarea de lucruri utile pentru viata de zi cu zi (penare, cosulete, jucarii).

Pentru un impact real al Clubului de reciclare, copii sunt invatati sa colecteze separat deseurile de ambalaje atat in contextul scolii, cat si acasa. Activitatile de creativitate reprezinta o modalitate excelenta de a face copii sa fie receptivi la discutiile despre protectia mediului si naturii si sa realizeze valoarea si potentialul materialelor reciclate.

Reciclarea creativa vine in completarea altor proiecte care se deruleaza in scolile din Romania. De exemplu Eco-Rom Ambalaje deruleaza proiectele Laboratorul Verde al Reciclarii si ECOlimpiada Elevilor prin care incurajeaza scolile sa colecteze separat deseurile de ambalaje. Cheia unui succes real in educatie este complementaritate activitatilor, dar si sectoarelor. Astfel, activitatile de reciclare creativa trebuie sa fie completate de o atitudine deschisa din partea scolii, precum si o implicare din partea parintilor. Este important ca noi sa dam un exemplu copiilor si sa colectam separat deseurile fie ca suntem la munca sau acasa. Despre colectarea separata puteti afla mai multe aici: http://www.colecteazaselectiv.ro/ecolimpiada-elevilor/

 

 

Comments are closed for this post.