Top
colectarea-selectiva

Colectarea separata in Romania

Pentru a familiariza publicul creativ cu realitatile reciclarii din Romania, am decis sa facem o mica cercetare asupra a ceea ce se intampla in Romania la nivel de colectare separata.

Tot in acest sens, principalul indemn pe care il adresam fiecaruia dintre cei care ne urmaresc tutorialele este sa colecteze separat atunci cand nu recicleaza creativ.

Context

Sa incepem cu imaginea de ansamblu. In fiecare an, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) publica un Raport privind starea mediului. Evolutiile sunt timide, dar sunt:  din canitatea totala de deseuri menajere colectata, s-a separat si reciclat 1 la suta in 2009, 5 la suta in 2010 si respectiv 12 la suta in 2011. Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, de abia din 2016 colectarea separata pentru plastic, metal, hartie si sticla va fi obligatorie pentru deseurile municipale, respectiv autoritatile locale vor trebuie sa asigure implementarea.

Deseuri municipale

Deseurile municipale sunt cele generate de gospodarii si Romania nu are in acest moment tinte clare anuale, cu exceptia unei tinte de 50% reciclare in 2020. Chiar si in acest context, s-au inregistrat unele progrese prin aparitia unor organizatii precum Eco-Rom Ambalaje care au facilitat distribuitia de containere speciale de colectare separata de la populatie, precum si educarea  publicului prin campanii de informare si constientizare. Astfel, cifrele arata un progres de la 800 de tone in 2006 la aproximativ 40.000 de tone de deseuri colectate separat la finalul anului 2013.

Obligatiile de reciclare

Pe de alta parte, Romania are obligatii anuale de reciclare si valorificare pe fluxuri de deseuri: ambalaje,baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligatiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje si deseuri revin, in acest moment, industriei, prin producatorii si importatorii de bunuri ambalate, si autoritatilor locale. De exemplu, in ceea ce priveste deseurile din ambalaje, Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Instrumente de informare

Pentru populatie credem ca este important sa aiba cat mai multe instrumente de informare pentru a colecta separat. Un exemplu de astfel de instrument este Harta Reciclarii dezvoltata de Viitor Plus si iti arata unde poti colecta selectiv. Daca nu stiai unde poti duce deseurile reciclabile, acum poti afla unde sunt depozitele de colectare, magazinele sau punctele stradale din Bucuresti, Ploiesti, Brasov şi Calarasi.

Harta te ajută să identifici punctele de reciclare aflate în proximitatea casei tale, a serviciului tău.

În aceste puncte se pot colecta de la hârtie şi carton, plastic, ulei uzat, sticlă, corpuri de iluminat, cartuşe de imprimantă, anvelope şi acumulatori auto, feroase şi neferoase, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice.

Comments are closed for this post.